GEMMA
Ik ben Gemma en omschrijf mijzelf als een inspirator met compassie, die beelden gebruikt als spiegel van de ziel. Fotografie wordt ingezet als middel om het (emotionele) bewustzijn te vergroten waarin nieuwe inzichten worden verkregen. Ogenschijnlijk onbewuste taferelen, in persoonlijke familie archieffoto’s worden gebruikt om meer bewust te worden van de levensvragen: Waar kom ik vandaan? Waar sta ik tov mijn vader / moeder ea familieleden. Hoe is de relatie met jezelf? Wat vertellen de beelden over waar je vandaan komt en hoe je geworden bent tot wie je nu bent?
Ik geloof in het inzetten van de positieve psychologie, waarin iedereen een eigenheid heeft die zich openbaart in talenten.
De positieve psychologie gaat, net als de humanistische psychologie, er vanuit dat ieder mens in potentie uniek en talentvol is en dat geluk vooral een gevolg is van het vinden en gebruikmaken van de sterke kanten die iemand bezit. Hierbij gaat het erom te kunnen benoemen hoe je je onderscheidt van anderen en jezelf toe te staan te zien wie je bent, om van daaruit jezelf te ontplooien.
Zijn wie je bent is niet altijd makkelijk. Het vraagt om eerlijk naar jezelf te kijken en verantwoordelijkheid te nemen. Het vraagt om keuzes te maken op basis van zelfkennis en weten wat goed voor je is. Deze keuzes brengen onherroepelijke angst en onzekerheid met zich mee, die je moet kunnen verdragen. Denk bijvoorbeeld aan de angst om te falen of de angst om waardering of status te verliezen.
Om inzicht te krijgen in de aangeboren talenten wordt er gebruik gemaakt van de PTE (Personal Talent Explorer). Deze is ontwikkeld en omschreven door TalentCompass, die als tool ingezet kan worden in de 1 op 1 coaching. →Button
De dynamiek van talent
Ieder mens heeft sterke kanten. De een is geduldig en de ander is actie gericht. De een is doortastend en de ander kan goed luisteren. Door te onderzoeken en vast te stellen welke
aangeboren talenten van nature aanwezig zijn en deze transparant te maken, komen mensen meer tot hun recht, neemt het wederzijds respect toe en verbetert de samenwerking.
Aangeboren en aangeleerd
Niet alles waar we goed in zijn doen we vanuit onze sterke kanten. Talenten zijn aangeboren en willen zichtbaar worden. Kwaliteiten zijn aangeleerd. Vaak is hierop in onze jeugd de nadruk gelegd en leverde het complimenten en waardering op. Deze kwaliteiten zijn daarom veel geoefend en je bent er goed in geworden. Linley (2010) ontdekte dat het gebruik van deze kwaliteiten de mens uitput en tot minder welbevinden leidt, met als gevolg dat mensen eerder opbranden dan opbloeien.
Dit komt overeen met de visie van de Roy die aangeeft dat mensen zich tot harmonische sterke personen ontwikkelen als hun aangeboren talenten tot uiting komen in authentiek dagelijks gedrag. Op deze manier kan men het leven aan en is men beter in staat om moeilijkheden om te zetten in mogelijkheden.
Op het moment dat de mens zijn aangeboren talenten verwaarloost en vooral aangeleerde kwaliteiten inzet, ontstaat er een disharmonische relatie tussen wie hij is en wat hij doet. Dit geeft innerlijke spanningen, vermoeidheidsklachten, onvrede en onzekerheid. Dit kan tot burn-out en andere psychische klachten leiden.
Het belang van het accepteren van tekortkomingen en minder energie te stoppen in het bestrijden hiervan. Hierdoor komt er energie vrij om ons te richten op het gebruik van onze sterke kanten. Door aandacht te geven aan de sterke kanten en deze verder te ontwikkelen komen we in een positieve spiraal; flow genoemd.
“Ik luister, filter en bevraag”